Nie musisz posiadać zaawansowanej kuchenki, aby zrobić doskonały, chrupiący i puszysty chleb w domowym zaciszu. Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników i prostą patelnię. Jesteśmy pewni, że po spróbowaniu naszego przepisu, chleb kupowany w sklepie nie będzie już dla Ciebie opcją!
Zacznij od mieszania mąki i soli w misce.
Dodaj suche drożdże bezpośrednio do mąki. W przypadku świeżych drożdży, najpierw je rozdrobnij, rozpuść w ciepłej wodzie, a potem dodaj do miski.
Mieszaj składniki drewnianą łyżką, a następnie ręcznie wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite.
Podziel ciasto na dwie części i umieść je w osobnych miskach w ciepłym miejscu na 30 minut, aby mogły odpowiednio wyrosnąć.
Delikatnie natłuść patelnię olejem. Umieść pierwszą połowę ciasta bezpośrednio na patelni i smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez 12-15 minut.
Następnie przewróć chleb na drugą stronę.
Kontynuuj smażenie pod przykryciem. Powtórz proces z drugą połową ciasta.