Marynowane mięso, do którego nie potrzebujesz zamrażarki, a mimo to zachowuje świeżość aż do 1 miesiąca. Wypróbuj przepis i przygotuj zapas pysznego, delikatnego mięsa, który zawsze będziesz miał pod ręką.
Przygotujemy sterylne szklanki. Zaczniemy od obróbki mięsa. Mięso kroimy do takiego rozmiaru, żeby zmieściło się w naszych szklankach. Teraz przygotujemy marynatę. Możemy użyć 40 g soli morskiej lub 25-30 g zwykłej soli.
Zmieszaj czarny pieprz z solą. Dodajemy również majeranek i wyciśnięty czosnek.
Wszystko dokładnie wymieszać. Zawiń posiekane mięso w tę mieszaninę ze wszystkich stron.
Zamknij miskę z mięsem i włóż do lodówki na 2 dni. Po tym czasie mięso wkładamy do słoików konserwowych. Zamknąć pokrywką.
Połóż bawełniany ręcznik na dnie dużego garnka. Układamy na nim przygotowane szklanki. I zalej wodą do 3/4 wysokości szklanki.
Przykryj pokrywką. Gotuj 2 godziny od momentu zagotowania wody. Po dwóch godzinach wyłącz kuchenkę.