W chłodne dni ta zupa stanowi znakomitą formę rozgrzewania i rozrywki. Ziemniaki połącz z aromatycznym koperkiem, aby stworzyć prawdziwy kulinarny rarytas.
Rozpocznij od obrania i drobnego posiekania cebuli, a następnie przesmaż ją na oliwie z oliwek w rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, co zajmie około 4 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do ziemniaków i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj do garnka pokrojone w małe kawałki ogórki kiszone i całość ponownie wymieszaj.
Zalej warzywa bulionem, a do garnka dodaj drobno posiekany koperek. Dopraw zupę solą, wymieszaj wszystkie składniki i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 12-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Po upływie tego czasu wlej do zupy śmietanę i ponownie wymieszaj. W osobnej misce połącz 100 ml bulionu z łyżką mąki i tę mieszankę dodaj do zupy. Dopraw zupę ogórkami kiszonymi i czarnym pieprzem, a wcześniejsze dodanie mąki zapobiegnie powstawaniu grudek. Im więcej mąki dodasz, tym gęstsza będzie zupa.