Wszystkie potrzebne składniki wystarczy wyłożyć na blachę, a po chwili z piekarnika wyjmujemy aromatyczne, domowe wypieki. Dzięki tej metodzie każdy może cieszyć się tą pysznością!
W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do nich starte jabłka zmieszane z cynamonem (opcjonalnie można dodać również cukier waniliowy).
Blachę należy nasmarować masłem i obsypać mąką. Na jej dnie układamy cienką warstwę suchej mieszanki, tak aby nie było widać dna. Na nią wykładamy warstwę startych jabłek z sokiem, starając się nie ugniatać owoców.
Kolejno powtarzamy warstwy: sucha mieszanka, jabłka, i na sam koniec znowu sucha mieszanka. Wierzch ciasta należy posypać pozostałymi suchymi składnikami i zetrzeć na nim masło lub margarynę.
Z własnych doświadczeń wynika, że najlepiej jest, gdy środkowa warstwa jest najgrubsza, a dolna – niezbyt gruba, aby uniknąć wysuszenia ciasta.