Teraz bardziej lubię marchewki niż ziemniaki i ryż: Przepis na najsmaczniejszy zdrowy dodatek.

Marchew z czosnkiem i masłem z jednej patelni. Smaczna i łatwa przystawka! Niezwykle prosty i smaczny przepis, który pokocha każdy.

Bombastyczna przystawka z marchewki, czosnku i masła, którą możesz zjeść także samodzielnie.

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchew, to smaczne i wszechstronne warzywo, to znacznie więcej niż tylko chrupiąca przekąska. Jej pomarańczowy miąższ kryje w sobie bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dzięki czemu marchew jest doskonałym pomocnikiem dla naszego zdrowia.

Do najważniejszych składników odżywczych marchwi należą:

  • Beta-karoten: prekursor witaminy A, która jest ważna dla zdrowego wzroku, układu odpornościowego i skóry. Marchew jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu w diecie.
  • Witamina C: Przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Błonnik: Wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Marchew zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny.
  • Witamina K: ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości.
  • Potas: pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.
  • Mangan: Wspomaga zdrowie kości, układ nerwowy i metabolizm.
  • Witamina B6: Ważna dla funkcjonowania układu nerwowego i tworzenia czerwonych krwinek.

Oprócz tych głównych składników odżywczych marchew zawiera również pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, miedź i fosfor, a także inne korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze i fitochemikalia.

Do marchewki z czosnkiem i masłem potrzebujemy:

  • 500 g marchwi
  • Oliwa z oliwek
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • świeża i suszona pietruszka

Przygotowanie:

Marchewkę obierz, odetnij końcówki, pokrój w plasterki. W garnku na kuchence zagotuj osoloną wodę. Włóż marchewki do garnka i gotuj przez 4 minuty. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Dodaj marchewki. Warzywa posolić i posypać czarnym pieprzem. Dodaj masło i czosnek. Dokładnie wymieszać.

Gdy masło się roztopi, dodać natkę pietruszki. Mieszamy i smażymy na złoty kolor. Posyp smażoną marchewkę posiekaną natką pietruszki.

Możemy serwować. Smacznego!

error: Content is protected !!