Trzy przepisy, które na pewno przypadną Wam do gustu. Przygotowanie tych dań jest proste i szybkie.

Dziś mam dla Was niesamowicie pyszne danie z ziemniaków i kapusty pekińskiej.

Czy lubicie dania ziemniaczane? A może wolicie kapustę pekińską? Mam dla Was trzy przepisy, które na pewno przypadną Wam do gustu. Przygotowanie tych dań jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością Was zachwyci! Zaczynajmy!

Przepis numer 1

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Olej słonecznikowy
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 jajka
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • Woda

Przygotowanie:

Obierz i gotuj ziemniaki do miękkości. Odcedź wodę i zetrzyj ziemniaki na tarce. Pokrój cebulę i marchewkę w drobną kostkę. Smaż cebulę na oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta, dodaj marchewkę i smaż jeszcze kilka minut.

Wymieszaj starte ziemniaki, usmażoną cebulę i marchewkę, sól, pieprz i suszony czosnek. Odetnij twardą część liści kapusty pekińskiej. Na każdy liść nałóż porcję farszu ziemniaczanego i zawiń. Obtocz paczuszki w mące, następnie w roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Smaż paczuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Przepis numer 2

Składniki:

  • 1 duży ziemniak
  • Sól
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Olej roślinny do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 kapusta (600 gramów)
  • 2 pomidory
  • Pęczek dymki
  • 150 gramów sera
  • 1 puszka tuńczyka (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • Czarny pieprz

Przygotowanie:

Obierz ziemniaka i zetrzyj na tarce. Dodaj sól i skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszaj. Pokrój cebulę i marchewkę w drobną kostkę, smaż na oleju roślinnym aż będą miękkie. Posiekaj kapustę, pomidory i dymkę. Ułóż warzywa na blaszce, dodaj ser, tuńczyka, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Przepis numer 3

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • Sól
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • Pęczek kolendry i pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1,5 szklanki semoliny
  • Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Obierz i pokrój ziemniaki, umieść je w zimnej wodzie, zagotuj, dodaj sól i gotuj przez 7 minut. Pokrój cebulę i czosnek, smaż na oleju roślinnym aż będą miękkie.Dodaj smażoną cebulę i czosnek do ugotowanych ziemniaków, dodaj płatki chili, kolendrę, pietruszkę i paprykę. Dobrze wymieszaj. Dodaj semolinę i dobrze wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Formuj placki i smaż na złoty kolor z obu stron.

Jeśli podobały Ci się te przepisy, koniecznie zostaw komentarz i obserwuj nasz profil! Udostępnij ten przepis swoim znajomym! Smacznego!

error: Content is protected !!