Trzy przepisy, które na pewno przypadną Wam do gustu. Przygotowanie tych dań jest proste i szybkie.
Dziś mam dla Was niesamowicie pyszne danie z ziemniaków i kapusty pekińskiej.
Czy lubicie dania ziemniaczane? A może wolicie kapustę pekińską? Mam dla Was trzy przepisy, które na pewno przypadną Wam do gustu. Przygotowanie tych dań jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością Was zachwyci! Zaczynajmy!
Przepis numer 1
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula
- 1 marchewka
- Olej słonecznikowy
- Sól
- Czarny pieprz
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 jajka
- Bułka tarta
- Mąka
- Woda
Przygotowanie:
Obierz i gotuj ziemniaki do miękkości. Odcedź wodę i zetrzyj ziemniaki na tarce. Pokrój cebulę i marchewkę w drobną kostkę. Smaż cebulę na oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta, dodaj marchewkę i smaż jeszcze kilka minut.
Wymieszaj starte ziemniaki, usmażoną cebulę i marchewkę, sól, pieprz i suszony czosnek. Odetnij twardą część liści kapusty pekińskiej. Na każdy liść nałóż porcję farszu ziemniaczanego i zawiń. Obtocz paczuszki w mące, następnie w roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Smaż paczuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Przepis numer 2
Składniki:
- 1 duży ziemniak
- Sól
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- Olej roślinny do smażenia
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 kapusta (600 gramów)
- 2 pomidory
- Pęczek dymki
- 150 gramów sera
- 1 puszka tuńczyka (opcjonalnie)
- 1 jajko
- Czarny pieprz
Przygotowanie:
Obierz ziemniaka i zetrzyj na tarce. Dodaj sól i skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszaj. Pokrój cebulę i marchewkę w drobną kostkę, smaż na oleju roślinnym aż będą miękkie. Posiekaj kapustę, pomidory i dymkę. Ułóż warzywa na blaszce, dodaj ser, tuńczyka, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Przepis numer 3
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- Sól
- 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- Pęczek kolendry i pietruszki
- 1 łyżeczka papryki
- 1,5 szklanki semoliny
- Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Obierz i pokrój ziemniaki, umieść je w zimnej wodzie, zagotuj, dodaj sól i gotuj przez 7 minut. Pokrój cebulę i czosnek, smaż na oleju roślinnym aż będą miękkie.Dodaj smażoną cebulę i czosnek do ugotowanych ziemniaków, dodaj płatki chili, kolendrę, pietruszkę i paprykę. Dobrze wymieszaj. Dodaj semolinę i dobrze wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Formuj placki i smaż na złoty kolor z obu stron.