To wyjątkowe połączenie herbatników, orzechów włoskich i czekolady jest proste w przygotowaniu, a rezultat zachwyci wszystkich. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i cieszenia się tym wyjątkowym smakołykiem!
W garnku połącz 400 ml mleka, 120 g cukru, skórkę z 1 pomarańczy i 60 g kakao. Gotuj na średnim ogniu, aż masa zacznie wrzeć, ciągle mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i dodaj 150 g masła. Mieszaj, aż masło się rozpuści i połącz wszystkie składniki.
Pokrusz 400 g herbatników na małe kawałki. Posiekaj 100 g orzechów włoskich. Dodaj pokruszone herbatniki i posiekane orzechy włoskie do lekko ostudzonej masy czekoladowo-pomarańczowej. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Schładzaj w lodówce przez 1 godzinę. Rozpuść 80 g mlecznej czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj 15 ml oleju roślinnego i dobrze wymieszaj. Polej schłodzony deser czekoladą i posyp 80 g prażonych orzeszków ziemnych.
Schładzaj przez 15 minut. Rozpuść 50 g białej czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj 10 ml oleju roślinnego i dobrze wymieszaj. Polej deser białą czekoladą w dowolny wzór. Schładzaj przez 15 minut.