Udka z kurczaka z ziemniakami – Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil
3 645
Dziś przygotujemy przepyszne udka z kurczaka z ziemniakami.
Ten przepis jest wyjątkowy i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Chociaż nie jestem profesjonalnym kucharzem, bardzo lubię gotować dla mojej rodziny. Kto w Waszej rodzinie najczęściej gotuje? Podzielcie się swoimi historiami!
Składniki:
5 udek z kurczaka
Sól dla smaku
0,5 cebuli
2 liście laurowe
5-6 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Ugotuj udka z kurczaka z cebulą, liśćmi laurowymi i pieprzem, aż będą całkowicie ugotowane.
Oddziel mięso od kości i drobno je pokrój.
Ugotuj 1 kg ziemniaków, a następnie je rozgnieć.
Dodaj mięso, pietruszkę, 1 jajko, sól i pieprz do ziemniaków, dobrze wymieszaj.
Uformuj duże „nogę kurczaka”, skondensuj masę.
Zanurz w masie jajecznej (3 jajka, dobrze wymieszane) i obtocz w bułce tartej.
Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju roślinnym (700-800 ml).
Podawaj z mieszanką sałat.
Podzielcie się przepisem ze znajomymi i rodziną. Smacznego!