Do miski miksera wlać dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę. Zacznij ubijać śmietanę na niskich obrotach miksera, a następnie przełącz na wyższe obroty. Gdy tylko zaczną tworzyć się wyraźne ślady z miksera, zacznij stopniowo wlewać skondensowane mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
Pamiętaj, żeby skondensowane mleko było zimne i dobrej jakości, bez zamienników tłuszczu mlecznego, ponieważ smak przyszłych lodów będzie zależał od smaku skondensowanego mleka. Na koniec dodaj serek wiejski w małych kawałkach. Miksuj na wolnych obrotach mikserem, aż uzyskasz jednolitą, bujną masę.
Przenieś masę do worka z okrągłą końcówką dla wygody. Użyj rożków waflowych, napełniając je kremem. Możesz również użyć dowolnych pojemników lub wziąć jeden duży pojemnik, a po zamrożeniu nabierać lody łyżką. Włóż lody do zamrażarki na 5-6 godzin.
Rezultatem będą lody o niesamowitym smaku – delikatne, kremowe, z lekką twarogową kwasowością. Niezwykłe, oryginalne i zaskakujące. Te lody przypadły do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, nawet tym, które nie przepadają za twarogiem.