Czekoladowe bułeczki z kremem i czekoladą – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego
1 571
Dziś przygotujemy czekoladowe bułeczki z kremem i czekoladą, który napewno przypadnie Wam do gustu.Przepis jest prosty do wykonania i pełen smaku. Zaczynajmy!
Przepis 1: Czekoladowe bułeczki z kremem i czekoladą
Składniki na ciasto:
200 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
Skórka cytrynowa
Schłodzony cukier (z kremu)
3 łyżki ciepłego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Wanilia
300 g mąki (przesiana)
Składniki na krem:
1 jajko
3 łyżki cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
300 ml mleka
Przygotowanie kremu:
W misce wymieszaj jajko z cukrem, skrobią kukurydzianą i mlekiem.
Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
Przygotowanie ciasta:
W misce wymieszaj ciepłe mleko, cukier i suche drożdże. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zaczną działać.
Dodaj skórkę cytrynową, schłodzony cukier (z kremu), masło, jajko, sól i wanilię. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto.
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po wyrośnięciu, rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, nasmaruj schłodzonym kremem i posyp czekoladą.
Zwiń ciasto w roladę i pokrój na kawałki.
Ułóż na blasze do pieczenia, przykryj i odstaw na 15 minut.
Posmaruj żółtkiem z odrobiną mleka, możesz posypać płatkami migdałów.
Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut, aż do złotego koloru.
Posyp cukrem pudrem i ciesz się pysznymi bułeczkami!