Dzięki przekąsce z cukinii moje dzieci zupełnie zapomniały o kupowanych w sklepie chipsach i krakersach. Przepis.

Słone przekąski z cukinii nie tylko do telewizji. Tak pyszne, będziesz zaskoczony! Prosty przepis na wyjątkowo smaczne kwiaty z cukinii, które Cię zachwycą.

Idealny poczęstunek, który pasuje na każdą okazję i nigdy Cię nie zawiedzie. Fantastyczny przepis na delikatne kwiaty cukinii.

Fantastyczne chipsy na letnie dni

Szukasz smacznej i zdrowszej alternatywy dla klasycznych słonych przekąsek? W takim razie koniecznie spróbuj naszych słonych chipsów z cukinii! Ten lekki i orzeźwiający przysmak jest nie tylko pełen smaku, ale cukinia nadaje mu jeszcze lepszy smak i miękkość.

Dlaczego cukinia?

Cukinię często kojarzymy z letnimi sałatkami, ale świetnie komponuje się również z wypiekami. Dzięki neutralnemu smakowi łatwo łączy się go z różnymi przyprawami i ziołami. Owoce zawierają dużą ilość wody, która zapewni niezbędną wilgoć na drodze oraz zapewni ich miękką i soczystą konsystencję.

To letnie warzywo jest również bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawiera także dużo witamin z grupy B, witaminy C i minerałów, takich jak potas i magnez.

Na chipsy z cukinii potrzebujemy:

  • 150 g startej cukinii
  • 100 g masła
  • 200 g mąki orkiszowej zwykłej
  • 6 ząbków czosnku (do smaku)
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • 1 jajko do posmarowania
  • nasiona sezamu do posypania

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy i obieramy. Cukinię zetrzeć do miski na grubej tarce. (Jeśli cukinia jest młoda, możemy ją zetrzeć także w formie nieobranej). Dodać sól, wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie cukinia odpuści nadmiar wilgoci. Do osobnej miski wsypać mąkę.

Dodać miękkie masło i sól do smaku. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i starty czosnek. Odciśnij nadmiar płynu z cukinii i dodaj do miski. Nie wylewamy wody z cukinii. Jeśli ciasto będzie za suche, rozcieńczyć je płynem z cukinii. Zagnieść ręcznie gładkie ciasto i przełożyć je na stół.

Kontynuujemy ugniatanie. Rozprowadzamy folię spożywczą, nakładamy ciasto i palcami formujemy naleśnik. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30-45 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Ciasto kroimy za pomocą formy lub możemy pokroić je nożem w słupki.

Wykrojone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypujemy sezamem. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Możemy podawać. Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!