Podziel kapustę pekińską na liście, zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut, aby zmiękły. Zalej 100 g ryżu wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut, aby się napęczniał. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż posiekaną cebulę, aż zmięknie. Dodaj paprykę, startą marchewkę i zmiażdżony czosnek, a następnie smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i połowę ugotowanego ryżu. Dopraw 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu oraz posiekaną pietruszką. Dobrze wymieszaj. Na każdym liściu kapusty pekińskiej połóż porcję nadzienia, a następnie zawiń roladki, jak pokazano na filmie. Ułóż gotowe roladki w naczyniu do pieczenia. Do pozostałej połowy nadzienia dodaj 1/2 łyżeczki soli, szczyptę czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki. Wymieszaj.
W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 150 ml wody oraz 1 liść laurowy. Wlej tę mieszankę na roladki w naczyniu. Dolej 250 ml gorącej wody, aby roladki były częściowo zanurzone w płynie. Przykryj naczynie wilgotnym pergaminem i folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 40 minut, aż roladki będą miękkie i pełne smaku.