Sprawdzony przepis na roladki z kapusty pekińskiej, nadziewane ryżem i warzywami, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym.

Dzisiaj przygotujemy pyszne roladki z kapusty pekińskiej, nadziewane ryżem i warzywami, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym. To idealne danie na obiad, pełne smaku i aromatu. Zaczynajmy!

Składniki:

  • Kapusta pekińska (podzielona na liście)
  • 100 g ryżu (zalanego wrzątkiem i odstawionego na 15 minut)
  • 1 cebula (posiekana)
  • 1 papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 marchewka (starta)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Posiekana pietruszka (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml wody
  • 250 ml gorącej wody
  • Olej roślinny (do smażenia)
  • Wilgotny pergamin i folia aluminiowa (do przykrycia podczas pieczenia)

Przygotowanie:

Podziel kapustę pekińską na liście, zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut, aby zmiękły. Zalej 100 g ryżu wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut, aby się napęczniał. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż posiekaną cebulę, aż zmięknie. Dodaj paprykę, startą marchewkę i zmiażdżony czosnek, a następnie smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i połowę ugotowanego ryżu. Dopraw 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu oraz posiekaną pietruszką. Dobrze wymieszaj. Na każdym liściu kapusty pekińskiej połóż porcję nadzienia, a następnie zawiń roladki, jak pokazano na filmie. Ułóż gotowe roladki w naczyniu do pieczenia. Do pozostałej połowy nadzienia dodaj 1/2 łyżeczki soli, szczyptę czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki. Wymieszaj.

W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 150 ml wody oraz 1 liść laurowy. Wlej tę mieszankę na roladki w naczyniu. Dolej 250 ml gorącej wody, aby roladki były częściowo zanurzone w płynie. Przykryj naczynie wilgotnym pergaminem i folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 40 minut, aż roladki będą miękkie i pełne smaku.

Po upieczeniu możesz posypać roladki świeżą pietruszką dla dodatkowego smaku i koloru. To danie jest pełne aromatycznych przypraw i warzyw, idealne na obiad! Smacznego!

error: Content is protected !!