Sałatka imperialna to doskonała propozycja, która idealnie sprawdza się jako dodatek do zimowych obiadów lub przystawek na przyjęciach. Ten przepis jest prosty w przygotowaniu, a ich smak przywoła letnie wspomnienia, nawet w najchłodniejsze dni. Dzięki odpowiedniemu połączeniu składników i starannej pracy możesz cieszyć się pysznymi, domowymi przetworami przez cały rok.
Warzywa:
Przyprawy:
Zatoka:
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i czosnek (czosnek można dodać później). Wlej olej, ocet, dodaj sól, cukier i salicyl. Całość dobrze wymieszaj. Zalej warzywa przygotowaną zatoką. Pozostaw pod przykryciem na 1 dzień, mieszając od czasu do czasu ręką.
Przełóż warzywa do słoików, starając się napełnić je także sokiem. Jeśli warzywa nie są w pełni przykryte, dociśnij je, aby puściły sok. Na koniec, przykryj warzywa plastikowymi listwami (jeśli masz) i zamknij słoiki. Czosnek i natkę pietruszki możesz dodać między warstwy warzyw, aby płyn się nie zabarwił.