Przepis na Pyszne Ciasto z Jogurtem i Kremem Maślanym – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Dziś przygotujemy wyjątkowo delikatne ciasto z kremem maślanym i jogurtem greckim. To wyrafinowany deser, który idealnie nadaje się na specjalne okazje. Postępuj zgodnie z przepisem, a efekt na pewno Cię zachwyci!

Składniki na krem jogurtowy:

  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 20 g mąki
  • 300 g jogurtu greckiego lub śmietany
  • 100 g masła (temperatura pokojowa)

Składniki na biszkopt:

  • 6 białek jaj
  • Szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki kwasu cytrynowego (lub 1 łyżeczka soku z cytryny)
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

W misce ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj mąkę i jogurt grecki lub śmietanę, dokładnie wymieszaj. Przelej mieszankę do garnka i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Po uzyskaniu gęstej konsystencji, zdejmij krem z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W międzyczasie ubij masło (100 g) przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Upewnij się, że masło i krem mają tę samą temperaturę.

Stopniowo dodawaj krem jogurtowy do masła, miksując, aż masa będzie jednolita i gładka. W osobnej misce ubij białka jaj ze szczyptą soli na niskich obrotach, aż będą puszyste. Dodaj kwas cytrynowy lub sok z cytryny i 50 g cukru, a następnie ubij na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przesiej mąkę i cukier puder do masy z białek i delikatnie wymieszaj całość, unosząc składniki od dołu do góry.

Przełóż ciasto do blachy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut, aż biszkopt będzie złocisty. Sprawdź, czy jest gotowy za pomocą wykałaczki. Po ostygnięciu biszkoptu, przekrój go na dwie równe części. Na dolnej części biszkoptu rozsmaruj połowę kremu. Połóż górną część biszkoptu na kremie, tworząc warstwową strukturę.

Wstaw ciasto do lodówki na 5-6 godzin, aby dobrze się schłodziło. Po schłodzeniu posmaruj boki ciasta pozostałą częścią kremu. Jeśli chcesz, udekoruj ciasto wg własnych upodobań – np. migdałami lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

error: Content is protected !!