Takie pierogi z tartymi ziemniakami jem zawsze u babci, w końcu zdradziła mi przepis
Pierogi z niecodziennym farszem, o których przypomniałem sobie na festiwalu potraw z ziemniaka, wciąż drażniły moją wyobraźnię, domagając się rychłego przygotowania i wielkiej pierogowej uczty! Koniecznie musisz ich spróbować! Oto przepis na wyśmienite pierogi z tartymi ziemniakami:
Składniki:
Ciasto:
-
1 żółtko
-
50 g masła
-
1 łyżeczka soli
-
3 szklanki mąki
-
gorąca woda 100-150 ml
-
2 jajka
Farsz:
-
2 cebule
-
1 kg ziemniaków
-
przyprawy (sól, pieprz)
-
150 g boczku wędzonego
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj tarkę i zetrzyj obrane ziemniaki na drobnych oczkach. Następnie pokrój cebulkę w kostkę, a boczek na małe paseczki. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię, podsmażaj go, aż zarumieni i dodaj cebulkę. Smaż jeszcze chwilę, aż do momentu, gdy cebula zmięknie i stanie się złota.
Po chwili do całości dodaj starte ziemniaki i smaż wszystko przez 10 minut. Kiedy woda odparuje, a ziemniaki zmiękną, nasz farsz będzie gotowy. Dopraw go według uznania solą oraz pieprzem i pozostaw do wystygnięcia.
Przygotuj składniki na ciasto i nastaw czajnik, by mieć pod ręką gorącą wodę. Najpierw na stolnice wysyp 3 szklanki mąki, dodaj do niej masło, sól, żółtko oraz dwa całe jajka i wszystko porządnie wymieszaj. Następnie powoli dolewaj gorącej wody i ręcznie wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej, miękkiej i idealnie odklejającej się od dłoni masy. Gdy wszystko będzie gotowe, owiń ciasto folią i poczekaj około 15 minut.
Po wskazanym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Następnie używając szklanki, wycinaj z niego krążki, nakładaj na nie farsz i szczelnie zlepiaj w pierogi. Tak przygotowane pierożki, należy gotować w osolonym wrzątku. Od momentu ich wypłynięcia na powierzanie, trzeba gotować je jeszcze przez 3 minuty. Można również podsmażyć je na patelni lub dodać do nich podsmażaną cebulką i boczek.
Nietypowy farsz
W restauracjach najczęściej poczęstują nas tradycyjnymi ruskimi lub pierożkami z kapustą i grzybami, jagodami albo słodkim serem. Już szpinak brzmi ekstrawagancko, ale pierogi z tartymi ziemniakami to bardzo rzadko spotykana wersja tego smacznego dania, która niewątpliwie powinna częściej gościć w naszym menu!