Moja mama hoduje na parapecie najsilniejszy naturalny antybiotyk: Jest silniejszy niż czosnek i imbir.
Nasturcja, zamiennie nazywana także kapucynką to przepiękny i wdzięczny kwiat o wyraziście ubarwionych płatkach. Jest jadalna, przez co stanowi doskonały i smakowity dodatek do delikatnych, wiosennych sałatek.
Nasturcja może także z powodzeniem posłużyć do przygotowywania domowego antybiotyku w postaci kropli łatwych do spożycia. Taki lek sprawdza się szczególnie w przypadku zjadliwych stanów zapalnych toczących się w organizmie.
Kapucynka wykazuje bardzo wysoki poziom radzenia sobie z drobonoustrojami wywołującymi uporczywe choroby. Na co jeszcze pomaga? Wykazano na przykład, że pozytywnie wpływa na układ moczowy, hormonalny, trawienny i oddechowy oraz zwalcza swędzący, uporczywy łupież.
Jak wyhodować nasturcję, aby móc czerpać niej pełnię korzyści zdrowotnych?
Tak naprawdę ten wdzięczny kwiat można bez problemu hodować zarówno na balkonie, jak i w ogrodzie w towarzystwie innych roślin. Nadaje się do spożycia w całości od korzeni, które w smaku przypominają nieco rzodkiewkę, przez soczyście zielone liście, łodygi i nasiona, aż po jaskrawo ubarwione kwiatostany o delikatnych płatkach.
Kapucynkę należy sadzić późną wiosną lub na początku lata. Warto wsadzić je w miejscu, w którym nie będą narażone na dużą ekspozycję promieni słonecznych, gdyż mogą one sprawić, że roślina ucierpi, a przez to przestanie rosnąć w odpowiedni dla niej sposób.
Jak przygotować krople z nasturcji?
Do przygotowania dobroczynnych kropli z nasturcji potrzebne będą tak naprawdę jedynie dwa składniki:
- wódka dobrej jakości
- części nasturcji takie jak liście, kwiaty oraz łodygi
- Dodatkowo należy wyposażyć się w ciemną butelkę, której kolor pozwoli na zachowanie wszystkich właściwości użytych do przygotowania syropu składników.
Przygotowanie:
Nasturcję należy zalać w proporcji cztery do jednego wódką dobrej jakości, po czym solidnie wstrząsnąć mieszaniną i odstawić w ciemne miejsce na okres około trzech tygodni. W międzyczasie należy co jakiś czas energicznie potrząsać butelką, aby umożliwiać prawidłowe i dokładne łączenie się składników.
Po upływie wyznaczonego czasu należy przecedzić mieszaninę i nadal przechowywać w zaciemnionym miejscu. Warto używać mieszanki w momentach osłabionej odporności w ilości około dwudziestu kropli trzy razy na dzień przez około miesiąc.
Alternatywnie liście nasturcji można wymieszać z przegotowaną wodą w proporcji 1:4, odcedzić i pić po jednej łyżce mieszanki dziennie. Należy jednak pamiętać, że taki sok nie ma długiego terminu przydatności do spożycia, toteż najlepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie go na bieżąco, co około dwa dni.