Wiejski garnek babci z mięsem i warzywami – przepis, który zaspokoi twoje podniebienie.
Przygotowywanie różnych potraw i eksperymentowanie z nowymi przepisami to fantastyczne doświadczenie w kuchni. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wiejski garnek mojej babci z warzywami i mięsem.
Ten tradycyjny przysmak z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe i zapewni chwilę relaksu. Każda kultura ma swoje regionalne smaki i zwyczajowe potrawy, które są charakterystyczne dla danego obszaru. Wiejski garnek babci to klasyczny przepis, który wpisuje się w polską kuchnię.
To proste danie, którego głównymi składnikami są warzywa i mięso. Przygotowanie garnka nie jest trudne i poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od wiedzy kulinarnej. Wiejski garnek babci to idealny posiłek na rodzinne spotkania czy większe imprezy, a każdy, kto go skosztuje, z pewnością poprosi o przepis.
Składniki:
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 550g ziemniaków
- 400g pieczarek
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek sosu pomidorowego
- 8g soli
- pół łyżeczki mięty
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki mielonego kminku
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 770 g gotowanego mięsa
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
Cebulę, marchewkę i oba rodzaje papryki pokrój w grubą kostkę, a ziemniaki i pomidory w kostkę. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki. Rozgrzej olej na patelni. Następnie dodać posiekaną cebulę i marchewkę. Zesmaż cebulę na złoty kolor, następnie dodaj paprykę i pieczarki.
Po wymieszaniu przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu. Potem dodaj ziemniaki, kontynuując gotowanie bez dodawania wody. Kiedy warzywa puszczą soki, dodaj czosnek, przecier pomidorowy i sos pomidorowy. Wymieszaj składniki i gotuj pod przykryciem, aby przyprawy się wchłonęły.
Na koniec dodaj ugotowane mięso pokrojone na małe kawałki. Zalej litrem wody, wymieszaj i zagotuj.