Dziś wreszcie wiem jak przygotować najprostszy biszkopt na ciasto – zawsze się udaje: tego przepisu szukałam od lat.
13 046
Świetny przepis na biszkopt, który wypróbowałam.
To proste i u mnie zawsze działa. Używam go do ciast i deserów – jest mięciutki i bardzo smaczny. Jeśli dzisiaj macie zamiar piec, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Potrzebujemy:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki zwykłej
5 łyżek ciepłej wody
5 łyżek oleju
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Oddziel białka i żółtka.
Białka ubić z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę. Skąd wiesz, że jest dobrze ubita piana? Wyjmij trzepaczki z miksera znad piany z białek i odwróć je do góry nogami.
Piana powinna być sztywna. Nie powinna opadać i w ogóle nie oddzielać się.Jeśli masz sztywną, lśniącą białą pianę, stopniowo dodawaj jedno żółtko po drugim. Ubij dokładnie.
Następnie zmniejszamy prędkość miksera do możliwie najniższej. Dodaj wodę i olej. Wyłącz mikser. Teraz przesianą mąkę z kakao mieszamy już tylko ręcznie, za pomocą trzepaczki.
Przygotowane ciasto wlać do formy, ładnie wygładzić. (formę wykładamy papierem do pieczenia, boków nie trzeba nawet smarować masłem, olejem czy innym tłuszczem, wystarczy posypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku. Rozgrzaliśmy piekarnik do 200 stopni. Gdy tylko włożymy ciasto, temperaturę obniżamy do 180 stopni i piec 25-30 minut.
Testujemy patyczkiem – gdy nic się na nim nie przyklei, biszkopt jest gotowy. Ostrożnie odetnij krawędzie nożem.
Zdejmij ramę formy, odwróć ciasto do góry nogami, tak aby powierzchnia była płaska. Pozostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Życzymy smacznego! 🙂