Dlaczego mój piekarnik jest zawsze czysty – Oto szybkie, tanie i proste rozwiązanie.
182
Piekarniki, chociaż są niezawodnym sprzętem do tworzenia kulinarnych arcydzieł, posiadają jedną istotną wadę – wymagają ręcznego czyszczenia, co często jest zmorą wielu gospodyń.
Mimo to, nie jest to proces bez nadziei – stosując się do ośmiu poniższych wskazówek, sprzątanie piekarnika może stać się znacznie łatwiejsze:
Zacznijmy od demontażu i namaczania wszystkich zdejmowalnych części piekarnika w roztworze wody z octem.
Gdy szorowanie wydaje się męczące, warto zastosować sól. Posypanie piekarnika solą i podgrzanie go do 50 stopni pozwala na łatwe czyszczenie po ostygnięciu.
Można również przygotować miksturę z octu, sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń, nałożyć na piekarnik i wyczyścić po 10 minutach.
Mieszanka kwasku cytrynowego, sody oczyszczonej i skrobi spożywczej to skuteczny sposób na pozbycie się trudnych plam.
Dla osób preferujących gotowe środki czyszczące, pamiętajcie o zabezpieczeniu dłoni i pozostawieniu produktu na 20-30 minut dla lepszego efektu.
Około 50 g sody oczyszczonej rozsypanej i zmieszanej z wodą mineralną, a następnie podgrzewanej w piekarniku do 100 stopni, to świetny sposób na usunięcie brudu.
Przygotowanie roztworu octu i płynu do naczyń w stosunku 1:1, rozpylenie go w piekarniku i pozostawienie na 30 minut, a potem wyczyszczenie gąbką to kolejna metoda.
Roztwór ciepłej wody z dodatkiem mydła w płynie, rozpylony w piekarniku i pozostawiony na kilka godzin, to także skuteczna metoda czyszczenia.
Pamiętajmy o zasadzie „pracuj mądrzej, a nie ciężej”, dzieląc się tymi praktycznymi poradami z innymi!