Dziękuję mojej przyjaciółce Hance za przepis, który podarowała mi go wiele lat temu i od tego czasu regularnie gości na rodzinnym stole. Do ciasta można dodać także bułkę tartą, posiekany boczek…
Na początek należy zauważyć, że wszystkie składniki do przygotowania powinny mieć temperaturę pokojową. Ja to robię wyjmując wcześniej wszystko z lodówki.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, ponieważ nie przygotowuje się drożdży. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce.
Dokładnie wymieszać. Wyrobimy ciasto miękkie i pozbawione grudek. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy. Grubość wynosi około 1 cm.
Foremką wycinamy mniejsze ciasteczka. Jeśli chcesz, możesz wydrukować kształt na górze – na przykład ruszt do przepychania ziemniaków, lub inny kształt – ale oczywiście nie jest to konieczne, to tylko aspekt estetyczny 🙂 Posmaruj kotleciki roztrzepanym jajkiem.
Można zostawić w spokoju lub posypać sezamem lub makiem. Piec w temperaturze 180 stopni w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.