Do miski dodaj mąkę i sól oraz wymieszaj.W międzyczasie ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaków, należy je obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodaj ziemniaki do mąki. Następnie dodaj rozkruszone drożdże, cukier i wlej trochę wody.
Ilość wody w przepisie jest orientacyjna i należy ją stopniowo dodawać do uzyskania odpowiedniej struktury ciasta. Odstaw składniki na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zakwasiły. Po tym czasie, zacznij mieszać mąkę i dodaj ocet oraz olej. Połącz dokładnie składniki.
Dodaj kminek i wyrabiaj do uzyskania ciasta gładkiego, elastycznego i błyszczącego. Ciasto może być zbyt cienkie ze względu na obecność ziemniaków. Wówczas dodaj więcej mąki i ciągle wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wierzch ciasta obsyp mąką i okryj ciasto ściereczką. Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto złóż rękoma obsypanymi mąką i wyłóż na deskę. Następnie uformuj okrągły bochenek. Nie należy ponownie wyrabiać ciasta, aby nie wypchnąć ze środka ciasta bąbelków.
Rozłóż na blasze papier do pieczenia i wyłóż uformowany bochenek. Odstaw na kolejne 15 minut. Piekarnik nastaw na funkcję grzania górnego i dolnego z wentylatorem. Na dnie piekarnika ustaw mały rondelek z wodą. Przez pierwsze 10 minut piecz w temperaturze 225 stopni Celsjusza, a kolejne 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.