Do miski wbij jedno jajko, dodaj cukier i wlej kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę. Wlej olej roślinny i dodaj startą skórkę z cytryny. Dodaj trochę mąki i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj resztę mąki, mieszając, aż ciasto będzie miękkie i nieklejące się. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm.
Podziel ciasto na 16 równych kawałków. Możesz ważyć ciasto i podzielić je, aby ciasteczka były tej samej wielkości. Z każdego kawałka formuj kulkę, a następnie rozwałkuj ją w kółko. Posyp ciasto cukrem (według smaku). Zwijaj ciasto w rurkę, a następnie skręć tę rurkę w kształt ślimaka.
Zaginaj koniec rurki i ściskaj go, aby utrzymać kształt. Zanurz przednią stronę ciasteczek w cukrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w dobrze nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15 minut, aż będą złociste.