Najpierw oddzielamy żółtka od białek. W misce ubić żółtka z cukrem, aż będą miękkie. W drugiej misce ubijaj białka, aż powstanie sztywna piana. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę piernikową. Do żółtek wlać olej i stopniowo dodawać suchą mieszankę. Na koniec ostrożnie mieszamy ubite białka z ciastem i wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto wlać do natłuszczonej i wypełnionej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut. Sprawdź ciasto patyczkiem. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, którą wrzucamy do rondelka. Posypać przyprawą do piernika i cukrem. Podgrzewaj powoli przez około 7 minut. Całkowicie ostudź.
W misce ubij mascarpone, śmietanę, cukier i sok z cytryny na puszystą śmietanę. Pozostawić do ostygnięcia w lodówce.Gotowe ciasto należy całkowicie ostudzić. Następnie nacinamy korpus na górze i lekko go wydrążamy.
Napełnij ciasto jabłkami, posmaruj warstwą kremu mascarpone i posyp kruszonym miąższem.
Pozostawić do ostygnięcia w lodówce. Smacznego!