Łatwe ciasto truskawkowe z budyniem: Tak pysznego i soczystego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Tak dobre, że na talerzu nie pozostał ani okruszek. Zdobądź truskawki i przygotuj pyszne ciasto! Soczysty tort kremowy z truskawkami, za który najbliżsi będą Cię nosić na rękach.

Nieodparcie smaczny i soczysty przysmak, którego u nas (i nie tylko) nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Rewelacyjny przepis na kremowe ciasto truskawkowe.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka granulowanego cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Ciasto:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 70 g granulowanego cukru
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 50 ml mleka
  • 8 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 125 g mąki zwykłej specjalnej

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka granulowanego cukru

Przygotowanie:

Truskawki pokroić w kostkę i włożyć do miski. Wyciśnij sok z cytryny. Przelać do miski z truskawkami.

Dodać cukier, wymieszać i odstawić. Jajka rozbij do miski. Posypać cukrem i solą. Na koniec dodać cukier waniliowy i ubić mikserem. Wlać olej, mleko i ubić. Do powstałej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia.

Ubić mikserem. Ciasto wlać do naczynia do pieczenia wysmarowanego masłem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ciasto przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto nakłuć wykałaczką. Zalać mlekiem i pozostawić do ostygnięcia.

Wlać mleko do garnka. Dodaj budyń i skrobię. Następnie dodać cukier i wymieszać trzepaczką. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aż krem ​​zgęstnieje. Gorącą śmietanę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Pozwól mu ostygnąć.

Sok truskawkowy przecedzić przez sitko. Do soku dodaj 70 ml wody, łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę cukru kryształu. Dokładnie wymieszać. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Sokiem polej śmietanę i rozprowadź ją. Na koniec układamy na wierzchu truskawki.

Pozostawić do wystygnięcia w lodówce i podawać. Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!