Nieodparcie smaczny i soczysty przysmak, którego u nas (i nie tylko) nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Rewelacyjny przepis na kremowe ciasto truskawkowe.
Truskawki pokroić w kostkę i włożyć do miski. Wyciśnij sok z cytryny. Przelać do miski z truskawkami.
Dodać cukier, wymieszać i odstawić. Jajka rozbij do miski. Posypać cukrem i solą. Na koniec dodać cukier waniliowy i ubić mikserem. Wlać olej, mleko i ubić. Do powstałej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
Ubić mikserem. Ciasto wlać do naczynia do pieczenia wysmarowanego masłem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ciasto przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto nakłuć wykałaczką. Zalać mlekiem i pozostawić do ostygnięcia.
Wlać mleko do garnka. Dodaj budyń i skrobię. Następnie dodać cukier i wymieszać trzepaczką. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aż krem zgęstnieje. Gorącą śmietanę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Pozwól mu ostygnąć.
Sok truskawkowy przecedzić przez sitko. Do soku dodaj 70 ml wody, łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę cukru kryształu. Dokładnie wymieszać. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Sokiem polej śmietanę i rozprowadź ją. Na koniec układamy na wierzchu truskawki.