Ciasto z dżemem i tartym ciastem – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

Ciasto z dżemem i tartym ciastem – procedura przygotowania

Proste ciasto kruche możesz wypełnić dowolnym dżemem. Dzięki temu za każdym razem zyskuje nowy smak i nigdy Ci się nie znudzi.

Składniki

  • mąka zwykła – 400 g
  • margaryna lub masło – 180 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jajko – 1 szt
  • cukier – 100 g
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • dżem – według uznania

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, a na tarce zetrzyj margarynę. Alternatywnie możesz użyć masła, jeśli chcesz, aby ciasto miało bardziej maślany smak. Wszystko ugniataj w palcach, aż powstanie wyimaginowany okruszek.

krok 1

W drugiej misce wymieszaj jajka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Wlać mieszaninę do okruchów i wyrobić gęste, błyszczące ciasto. Podziel go na dwie części, z których jedna musi być nieco większa.

Większą z nich rozwałkuj na placek na posypanym mąką papierze do pieczenia i ułóż na blasze do pieczenia. Nałóż na niego wybrany dżem, jego ilość zależy od Ciebie. Następnie zetrzyj drugą część ciasta na grubej tarce na dżem. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ciasto przez 25 minut.

Jeśli masz swój ulubiony przepis na deser, podziel się nim z nami w komentarzu! Smacznego!

error: Content is protected !!