Polewa:
Dodaj do miski płatki owsiane i gorące mleko. Wymieszaj szpatułką i pozostaw na 10 minut. Obrane banany rozłóż widelcem na talerzu na miazgę.
Włóż rozgniecione banany do czystej miski, dodaj jajka i sól. Ubij trzepaczką. Następnie do mieszanki dodajemy kakao, proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Wlej mieszankę bananów do miski płatków owsianych. Dobrze wymieszaj szpatułką. Szklaną foremkę posmaruj zmiękczonym masłem i zalej miksturą.
Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Następnie włóż formę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Rozbitą czekoladę w misce zalać gorącym mlekiem. Mieszaj łyżką, aż powstanie krem. Mieszankę czekoladową włożyć do torebki cukierniczej i nałożyć na wierzch upieczonego deseru.