Metabolizm ulega poprawie, a detoksykacja ciała następuje dzięki ogórkom. Są one sprzymierzeńcem trawienia i działają prozdrowotnie na jelita, redukując również retencję wody.
Właściwości niskokaloryczne ogórków czynią je idealnym elementem diety odchudzającej. Zaledwie 14 kalorii mieści się w jednej filiżance tego warzywa. Kluczowe jest to, że ogórki są źródłem witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, oraz witamin z grupy B, C i E.
Błonnik w ogórkach, obok tego, że jest korzystny dla skóry, wspomaga również metabolizm. Efekty diety ogórkowej mogą zadziwić – mówi się, że pozwala zrzucić aż trzy kilogramy w okresie między siedmioma a dziesięcioma dniami roboczymi.
Na śniadanie zjedz kromkę chleba z sałatką z ogórków, przygotowaną z 200 g ogórków i jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu. Wariantem mogą być także pieczone lub gotowane ziemniaki, a do picia – kawa oraz herbata bez cukru. Alternatywą może być tuńczyk z ogórkami lub tuńczyk z jajkiem i grillowaną wieprzowiną.
Wszystkie składniki wymieszaj i udekoruj sałatkę orzechami oraz migdałami. Prezentuje się smakowicie i zdrowo.
Obiad to 300 g owoców – to istotny element diety, którą należy stosować ściśle przez dziesięć dni. Efekty z pewnością Cię zaskoczą!