Cukinia w cieście serowym – Tak dobrego i zarazem szybkiego dania jeszcze nie jadłaś.

Cukinia w cieście serowym – procedura przygotowania

Cukinia w cieście serowym to idealny sposób na przetworzenie nadmiaru cukinii w sezonie cukiniowym. To tani i szybki posiłek, który zachwyci wszystkich Twoich znajomych.

Składniki

  • młoda cukinia – 2 szt
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • sól – do smaku
  • twardy żółty ser – 100 gr
  • suszona natka pietruszki – 1 łyżeczka
  • mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
  • jajka – 3 szt
  • bułka tarta – 100 g
  • mąka – 50 g

Przygotowanie

Za pomocą widelca zrób w cukinii cienkie wgłębienia na całej jej długości. Następnie odetnij brzegi i pokrój w naprawdę cienkie plasterki.

Plasterki cukinii włóż do dużej miski i dokładnie posol i pieprz ze wszystkich stron. Pozwól im odpocząć przez 15-20 minut. Zetrzyj ser na grubej tarce. Następnie wymieszaj z suszoną natką pietruszki, mieloną słodką papryką, a także z jajkami.

Na płytkim talerzu wymieszaj bułkę tartą z mąką i obtocz w tej mieszance plastry cukinii. Następnie obtocz je również w mieszance serowej.

Zawinięte plastry cukinii smażymy na rozgrzanym oleju pod przykryciem przez około 4-5 minut. Następnie przewróć plastry na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut. Natychmiast podawaj.

error: Content is protected !!