Zbieraj mniszek lekarski bez łodyg, najlepiej wcześnie. Po zerwaniu kwiatów rozłóż je na dużym stole, aby przeschnęły i aby owady mogły opuścić kwiaty. Następnie włóż je do dużego garnka, dodaj cytryny i pomarańcze pokrojone w plastry razem ze skórką (najlepiej ekologiczne) i zalej wszystko dwoma litrami wody.
Wodę w garnku zagotuj na kuchence, a następnie gotuj mniszek z cytrusami przez 30-40 minut. Po zdjęciu garnka z ognia pozostaw miksturę na 24 godziny do zaparzenia.
Po zaparzeniu przecedź mieszankę przez ściereczkę, dodaj cukier do płynu i ponownie zagotuj, gotując przez 2-3 godziny, w zależności od pożądanej gęstości miodu. Podczas gotowania mieszaj od czasu do czasu i uważaj, aby mieszanina się nie skarmelizowała.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji miód z mniszka lekarskiego przelać do czystych, wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.