Same plusy zdrowotne. Zetrzyj na tarce zmrożoną cytrynę. Uzyskasz aż 5 razy więcej witamin.

Badania udowodniły, że w skórce cytryny kryje się od 5 do 10 więcej witamin i składników odżywczych niż w samym soku i miąższu. Znanym sposobem na pobudzenie trawienia i oczyszczenie organizmu z toksyn jest picie ciepłej wody z sokiem cytryny na czczo.

Po przygotowaniu detoksykacyjnego napoju nie wyrzucajmy skórki po cytrynie! To w niej kryją się przeciwutleniacze, kwas foliowy, witaminy C, A, B6 i E, D-limonen, cynk, miedź, żelazo, magnez, ryboflawiny, niacyny.

Dlatego, aby w pełni wykorzystać potencjał cytryny, zacznijmy spożywać ją w całości, razem ze skórką. Warstewka cytryny jest niestety gorzka w smaku, co nie zachęca do jej spożywania, ale jest na to sposób. Wystarczy zamrozić owoc w całości, dzięki czemu pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki ze skórki.

Przed włożeniem cytryny do zamrażarki należy wymoczyć ją w wodzie z octem jabłkowym, a następnie dobrze opłukać, Po wyschnięciu owoc gotowy jest do zamrożenia.

Startą skórkę możemy użyć jako posypkę do ciast, deserów, sałatek. Oprócz podkręcenia smaku naszych potraw, dostarczymy naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które mają szczególne znaczenie dla osób o obniżonej odporności oraz chorujących na nowotwory – badania wykazały, że cytryna wpływa na chore komórki, nie uszkadzających tych zdrowych.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!