Czekoladowe bułeczki z kremem i czekoladą – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Dziś przygotujemy czekoladowe bułeczki z kremem i czekoladą, który napewno przypadnie Wam do gustu.Przepis jest prosty do wykonania i pełen smaku. Zaczynajmy!

 

Przepis 1: Czekoladowe bułeczki z kremem i czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • Skórka cytrynowa
  • Schłodzony cukier (z kremu)
  • 3 łyżki ciepłego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Wanilia
  • 300 g mąki (przesiana)

 

Składniki na krem:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 300 ml mleka

Przygotowanie kremu:

 

  1. W misce wymieszaj jajko z cukrem, skrobią kukurydzianą i mlekiem.
  2. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.

Przygotowanie ciasta:

  1. W misce wymieszaj ciepłe mleko, cukier i suche drożdże. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zaczną działać.
  2. Dodaj skórkę cytrynową, schłodzony cukier (z kremu), masło, jajko, sól i wanilię. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto.
  3. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  4. Po wyrośnięciu, rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, nasmaruj schłodzonym kremem i posyp czekoladą.
  5. Zwiń ciasto w roladę i pokrój na kawałki.
  6. Ułóż na blasze do pieczenia, przykryj i odstaw na 15 minut.
  7. Posmaruj żółtkiem z odrobiną mleka, możesz posypać płatkami migdałów.
  8. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut, aż do złotego koloru.
  9. Posyp cukrem pudrem i ciesz się pysznymi bułeczkami!

error: Content is protected !!