Łodygi czosnku zwykle wyrzucasz, ponieważ uważasz, że są do niczego nieprzydatne. Nie pozbywaj się ich.

Nie warto wyrzucać łodyg czosnku! Dzięki nim można podreperować swoje zdrowie, jak z nich w pełni korzystać?

W trakcie uprawy czosnku nadchodzi moment, kiedy jego łodygi zaczynają się zwijać. Należy je wówczas połamać, jednak w żadnym wypadku nie warto ich wyrzucać. Z łodyg można przygotować wiele przysmaków, które w dodatku pozytywnie wpłyną na zdrowie. Łodygi czosnku pod względem zdrowotnym w niczym nie ustępują jego główkom. Jak w sprytny sposób wykorzystać łodygi czosnku i co można z nich przygotować?

Portal ogrodniczy mówi jasno, że połamanie łodyg podczas uprawy czosnku jest konieczne. Bez tego roślina nie tylko będzie gorzej rosła, ale też główki zostaną pozbawione składników odżywczych. Odrzuconych części rośliny nie trzeba jednak wyrzucać, łodygi czosnku jak się okazuje, są bardzo przydatne, dzięki nim można przygotować wiele smacznych potraw. Poznaj 3 proste i szybkie przepisy na potrawy z łodyg czosnku.

Aromatyczne czosnkowe pesto

error: Content is protected !!