Łodygi czosnku zwykle wyrzucasz, ponieważ uważasz, że są do niczego nieprzydatne. Nie pozbywaj się ich.

Pesto ma wiele zastosowań w kuchni. Nadaje się do kanapek, czy do dań z makaronu. Jak przygotować aksamitne pesto z łodyg czosnku?

Składniki:

  • jedna szklanka drobno pokrojonych łodyg
  • sok z połówki cytryny
  • jedna łyżka soli
  • 10 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

1. Posiekane łodygi umieszczamy w kielichu blendera, doprawiamy solą, dodajemy sok z cytryny oraz oliwę, a następnie miksujemy na gładko. Gotowe pesto przekładamy do czystych słoików, pamiętając o tym, by na powierzchni pozostawić odrobinę oliwy. Słoiki przechowujemy w lodówce.

Zdrowa i smaczna sałatka z łodyg czosnku

error: Content is protected !!