Łodygi czosnku zwykle wyrzucasz, ponieważ uważasz, że są do niczego nieprzydatne. Nie pozbywaj się ich.

Osoby, które nie wyobrażają sobie wieczoru z filmem bez chrupkiej, słonej przekąski mogą zamienić popularne, ale niezbyt zdrowe chipsy na łodygi czosnku. Jak przygotować tę smaczną przekąskę?

Składniki:

  • pokrojone łodygi czosnku
  • kurkuma
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek – 50 ml

Sposób przygotowania:

1. Do oliwy z oliwek dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

2. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie pokrywamy wszystkie łodygi i umieszczamy je na blaszce do pieczenia.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy blachę na około 20 minut.

Przekąska jest już gotowa, można jeść ją samodzielnie lub podawać w towarzystwie domowego sosu czosnkowego, który również jest prosty w przygotowaniu. Dzięki wykorzystywaniu łodyg z czosnku zaoszczędzimy pieniądze oraz poprawimy swoje zdrowie, oraz zadbamy o sylwetkę.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!