Pyszne domowe ciasteczka w 15 minut – juz nie kupuje w sklepie. Te przepisy są mistrzowskie

Gdy posiadamy nadwyżkę jabłek, możemy wykorzystać je do sporządzenia pysznych kruchych ciasteczek.

Składniki:

  • cukier – 120 g
  • wanilia – 2 g
  • jajka – 4 sztuki
  • margaryna – 200 g
  • mąka – 500 g
  • jabłka – 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 10 g

Przygotowanie

W wysokim naczyniu należy utrzeć jajka, cukier i wanilię. Margarynę rozpuścić i wymieszać z masą jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do  uprzednio przygotowanej mieszaniny.

Do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formujemy ciasteczka przy pomocy łyżki stołowej na kształt kółek.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasteczka około 10-15 minut do zrumienienia na piękny brązowy kolor.

Ciasteczka mleczno-maślane

Dla kochających klasyczne smaki dzieciństwa, ciasteczka te będą idealne.

Składniki:

  • mąka – 400 g
  • cukier – 200 g
  • masło – 100 g
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko – 80 ml
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto, należy wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, by było miękkie. Gdy masło uzyska optymalną temperaturę, przełożyć je do wysokiego naczynia i utrzeć z cukrem. Dodajemy kolejno jajko, mleko oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę i zagniatamy z całości ciasto. Gdy ciasto już jest gotowe, przekładamy na blat i rozwałkowujemy do osiągnięcia około 7 do 10 mm grubości.

Ulubionymi foremkami wycinamy ciasteczka i układamy je na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Bananowe kwadraty

error: Content is protected !!