Gdy posiadamy nadwyżkę jabłek, możemy wykorzystać je do sporządzenia pysznych kruchych ciasteczek.
W wysokim naczyniu należy utrzeć jajka, cukier i wanilię. Margarynę rozpuścić i wymieszać z masą jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do uprzednio przygotowanej mieszaniny.
Do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formujemy ciasteczka przy pomocy łyżki stołowej na kształt kółek.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasteczka około 10-15 minut do zrumienienia na piękny brązowy kolor.
Dla kochających klasyczne smaki dzieciństwa, ciasteczka te będą idealne.
Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto, należy wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, by było miękkie. Gdy masło uzyska optymalną temperaturę, przełożyć je do wysokiego naczynia i utrzeć z cukrem. Dodajemy kolejno jajko, mleko oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę i zagniatamy z całości ciasto. Gdy ciasto już jest gotowe, przekładamy na blat i rozwałkowujemy do osiągnięcia około 7 do 10 mm grubości.
Ulubionymi foremkami wycinamy ciasteczka i układamy je na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.