Ciasteczka bananowe to dobry pomysł dla tych, którzy chcą dostarczyć sobie dodatkową dawkę błonnika.
Banany obieramy i rozgniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy płatki owsiane oraz orzechy i rodzynki. Wszystkie składniki zagniatamy, by uzyskać konsystencję ciasta, które rozwałkowujemy na grubość 10 mm.
Tak przygotowane ciasto kroimy w kwadraty, układamy na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Te ciasteczka przypadną do gustu wszystkim, którzy pragną przypomnieć sobie ulubione smaki dzieciństwa.
Masło należy rozpuścić, a następnie wlać do wysokiego naczynia. Dodać jajka i cukier. Całość dobrze zmiksować.
Do masy dodać sok z cytryny oraz mąkę. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremek i pieczemy w temperaturze 190 – 200 stopni przez 12 – 15 minut.