Pyszne domowe ciasteczka w 15 minut – juz nie kupuje w sklepie. Te przepisy są mistrzowskie

Ciasteczka bananowe to dobry pomysł dla tych, którzy chcą dostarczyć sobie dodatkową dawkę błonnika.

Składniki:

  • banany – 2 sztuki
  • płatki owsiane – 1 szklanka
  • orzechy i rodzynki według uznania

Przygotowanie

Banany obieramy i rozgniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy płatki owsiane oraz orzechy i rodzynki. Wszystkie składniki zagniatamy, by uzyskać konsystencję ciasta, które rozwałkowujemy na grubość 10 mm.

Tak przygotowane ciasto kroimy w kwadraty, układamy na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Ciasteczka „Magdalenki”

Te ciasteczka przypadną do gustu wszystkim, którzy pragną przypomnieć sobie ulubione smaki dzieciństwa.

Składniki:

  • mąka – 120 g
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier – 80 g
  • masło – 90 g
  • sól z cytryny – 1 łyżka

Przygotowanie

Masło należy rozpuścić, a następnie wlać do wysokiego naczynia. Dodać jajka i cukier. Całość dobrze zmiksować.

Do masy dodać sok z cytryny oraz mąkę. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremek i pieczemy w temperaturze 190 – 200 stopni przez 12 – 15 minut.

Wszystkie wyżej podane rodzaje ciasteczek są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ze względu na ich różnorodność, każdy znajdzie coś dla siebie.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!