Nie kupuję już drogiego mascarpone w sklepie: 10 minut i masz zapas na wszystkie desery.
Spróbuj tego domowego mascarpone, a już nigdy nie kupisz go w sklepie. Fantastycznie smaczny przepis na domowy serek śmietankowy – mascarpone, który smakuje jeszcze lepiej niż kupny.
Za kilka groszy można dostać pół kilograma doskonałego, domowego produktu i dodatkowo wysokiej jakości serwatkę, którą można wykorzystać np. do ciasta czy naleśników.
Domowy krem z mascarpone w 10 minut
Mascarpone używam do wielu deserów i niemal do każdego słodkiego nadzienia. Latem wystarczy wymieszać ze świeżymi owocami, napełnić szklanki i mamy doskonały zimny poczęstunek. Można go również obniżyć ciasteczkami lub kawałkami czekolady. Do zrobienia domowego mascarpone wystarczy kilka podstawowych składników i trochę czasu. Do produktu końcowego można dodać różne smaki, np. waniliowy, kakaowy czy owocowy.
Domowe mascarpone jest bardzo wszechstronne, można go wykorzystać w wielu przepisach, od tiramisu, przez desery owocowe, po pikantne pasty do smarowania. Podczas przygotowywania wiesz dokładnie, z jakich składników jest wykonany i masz pewność, że nie zawiera konserwantów ani sztucznych składników. Największą zaletą jest to, że domowy mascarpone ma wyraźniejszy i naturalny smak, który z łatwością można dostosować do własnych upodobań.
Dlaczego śmietana i jogurt?
Śmietana i jogurt zawierają wystarczającą ilość tłuszczu, który jest niezbędny do stworzenia mascarpone. Obydwa składniki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które powodują koagulację białek mleka i utworzenie kremowej masy.
Do domowego mascarpone potrzebujemy:
- 400 g kwaśnej śmietany (o zawartości tłuszczu do 18-20%),
- 350 gramów jogurtu (zawartość tłuszczu 10%)
- 3 gramy soli
- 2 gramy sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z solą i dokładnie wymieszać. Sodę mieszamy, którą przesiewamy do jogurtu, następnie dodajemy również śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Otrzymamy jednolity krem. Teraz przygotujemy czystą miskę, w której umieścimy sito. Sito wyłóż ściereczką i nałóż na nie krem.
Złóż szmatkę na wierzch kremu. Obciążamy tak, aby płyn mógł spłynąć. Włóż go do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia w misce mamy pyszne domowe mascarpone. I oddzieliłeś serwatkę w misce. Należy uważać, aby go nie polewać, można go wykorzystać jako składnik ciasta. Powstała konsystencja mascarpone jest miękka i kremowa.