Domowe pierniki na kefirze – przez długi czas pozostają miękkie. Robię je od lat

W ostatnim czasie bardzo popularne stały się domowe pierniczki na kefirze. Cieszą się niesamowitym smakiem i łatwością w przygotowaniu. Teraz kiedy znam przepis, robię je za każdym razem kiedy tylko mam w domu kefir. Zaskakują nie tylko mnie, ale także i moich domowników.

Składniki na pierniki:

  •  4 szklanki mąki
  •  1,5 szklanki cukru
  •  350 ml kefiru
  •  2 jajka
  •  3 łyżeczki oleju roślinnego
  •  1 łyżka miodu
  •  1 łyżeczka sody
  •  1 łyżeczka przyprawy do pierników

Przygotowanie

Od jednego jajka oddziel białko od żółtka. Ubił białko z pozostałym jajkiem z dodatkiem miodu i cukru. Żółtko i 3 łyżki cukru zostaw na później. Następnie do ubijanych jajek dodaj kefir, olej roślinny oraz przyprawę do pierników.

Ponownie ubijaj mieszaninę, aby składniki dobrze się ze sobą złączyły. Do ubitej masy ostrożnie przesiej mąkę oraz dodaj sodę. Następnie zagnieć ciasto i go rozwałkuj.
Powinno mieć 1 cm  grubości. Z ciasta wytnij dowolne figury geometryczne, a następnie połóż je na pokrytą pergaminem blasze do pieczenia.

Piecz w 180-190 stopniach przez 25 minut. W między czasie ubij pozostałe białko z trzeba łyżkami cukru. Po wyjęciu pierników, posmaruj je przygotowaną polewą. Kiedy to zrobisz włóż je ponownie do piekarnika tym razem na jeszcze 10 minut.

Mam nadzieje, że pierniczki wyszły idealnie i dobrze smakują! Teraz jedynie trzeba zaprosić znajomych na kawę i poczęstować ich nowymi pysznościami. Smacznego!

error: Content is protected !!