Wykryto również, że wykazuje on skuteczne działanie w walce z rakiem. Znany już od starożytności, korzeń z mniszka lekarskiego posiada wiele właściwości leczniczych. 

Naukowcy odkryli coś niezwykłego. Jest to korzeń rosnący na polskich łąkach. Zabija komórki nowotworu.

Roślina ta była już od starożytności stosowana w celach leczniczych, posiada niezwykłe, cenne właściwości. A dokładnie mówiąc, posiada je korzeń mniszka lekarskiego. Odkryto również, że potrafi skutecznie walczyć z rakiem.

Według badaczy może on posłużyć jako alternatywa chemioterapii. Jako mniej wyniszczająca opcja. Podobno bardzo dobrze radzi sobie z rakiem płuc, czy prostaty. Jednak działa pozytywnie także na inne rodzaje chorób.

Dr. Carolyn Hamm z Windsor Regional Cancer Centre w Ontario, w Kanadzie twierdzi, że udało mu się wyleczyć pacjenta chorego na białaczkę za pomocą mniszka lekarskiego.

John Di Carlo to 72 letni pacjent, któremu nie dawano żadnych szans na przeżycie. Wszystkie metody farmakologiczne zawiodły. Mężczyzna nie mając nic do stracenia zaczął pić napar z mniszka lekarskiego. Okazało się, że po 4 miesiącach codziennego spożywania, nastąpiła całkowita remisja choroby.

Jednak warto przez spożywaniem naparu zasięgnąć opinii specjalisty. W niektórych przypadkach napój może przynieść negatywne konsekwencje i zaszkodzić leczeniu. Może sprawić, że chemioterapia, nie będzie przynosiła żadnych rezultatów.

Spożywania naparu może mieć fantastyczne właściwości. Oczyszcza organizm z toksyn i dostarcza potrzebnych witamin i minerałów. Bardzo dobrze wpływa na dolegliwości układu pokarmowego. Warto zaznaczyć, że mniszek lekarski posiada bardzo dużo witaminy C. Dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku przeziębienia bądź grypy.

Jednym minusem jest fakt, że liście mają gorzki smak, dlatego napar warto przyrządzić z ulubionymi zmiksowanymi owocami. Wtedy mikstura wpłynie pozytywnie na zdrowie oraz będzie bardzo smaczna. Z mniszka można również przyrządzić herbatę. Aby wzmocnić właściwości zdrowotne, można do niej dodać miodu. Wtedy z pewności gorzki smak nie będzie odczuwany, a smak będzie pyszny.

error: Content is protected !!