Faszerowana Kapusta z Serem Gouda i Parmezanem – Danie proste, smaczne i pożywne

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne faszerowane liście kapusty z serem Gouda i Parmezanem. To idealne danie na obiad lub kolację, które na pewno zachwyci Waszych gości. Proste, smaczne i pożywne!

Składniki:

  • 10 liści kapusty
  • Sól
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 150 g sera Gouda
  • Parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Zagotuj dużą ilość osolonej wody. Gotuj liście kapusty przez 4-5 minut, aż staną się miękkie. Odsącz liście i odłóż na bok. Drobno posiekaj pozostałą kapustę. Obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. W dużym garnku lub patelni podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż staną się przezroczyste.

Dodaj ziemniaki i posiekaną kapustę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj trochę wody i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i ziemniaki będą gotowe. Na każdym liściu kapusty umieść porcję przygotowanego nadzienia. Dodaj plasterki sera Gouda. Zwiń liście kapusty, tworząc małe paczuszki. Ułóż faszerowane liście kapusty w naczyniu do zapiekania.

Posyp resztą sera Gouda i startym parmezanem. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj gorące, posypane dodatkowym parmezanem, jeśli lubisz. To danie jest doskonałe samo w sobie, ale możesz je również podać z ulubionym sosem pomidorowym lub jogurtowym.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba! Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowało. Smacznego!

error: Content is protected !!