Dobrej jakości patelnie potrafią nam służyć przez wiele lat. Jednak wraz z rosnącym czasem użytkowania na ich pokrywie pojawia się coraz więcej sadzy. Wygląda to bardzo nieapetycznie, a przecież nikt nie chce wyrzucać dobrej patelni. Na szczęście można sobie z tym poradzić.
Sprytne gospodynie domowe znają wiele metod radzenia sobie z tym problemem, przy użyciu chociażby soli, mydła, octu, piasku, amoniaku czy nadtlenku. Nie wolno zapominać także o chemii gospodarczej. Ostatnio ciekawy sposób zaproponował mój sąsiad.
Wlanie do rondla wody i umieszczenie w nim patelni oraz tabletek w proporcji 1 tabletka/1 litr
Gotowanie na ogniu przez 60 minut
Wyczyszczenie patelni za pomocą skrobaka, od razu po wyjęciu z rondla
Jeżeli są problemy z pozbyciem się całej sadzy, należy gotować jeszcze przez chwilę i spróbować jeszcze raz