Domowy salceson z golonki – unikalny smak, którego nie znajdziesz w sklepie. Lepiej zapisz przepis.

Do przygotowania salcesonu, którego nazwa pochodzi z Niemiec, można użyć dowolnego mięsa.

Opcja z kurczaka jest odpowiednia dla tych, którzy wolą lżejsze przekąski, jednak salceson z golonki wieprzowej zaspokoi apetyt każdego. Przygotowanie w plastikowej butelce to wygodny sposób, aby uzyskać bardzo aromatyczny i delikatny smak. Ilość przypraw można dostosować do gustu.

Aby przygotować salceson, należy umyć dwie golonki wieprzowe i włożyć je do dużego garnka z wodą, całą cebulą, liściem laurowym i ziarnami pieprzu według uznania.

Następnie przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Po zmniejszeniu temperatury, usuwać pianę łyżką, posolić i gotować przez 3-4 godziny, przykrywając pokrywką, ale nie szczelnie. Co godzinę obrócić mięso w garnku, aby równomiernie się ugotowało. Wyjąć ugotowane mięso z garnka i pozwolić mu ostygnąć.

Następnie ręcznie rozdzielić na duże części, oczyszczając z kości itp. Drobną tarką zetrzeć czosnek, dodać zmielony pieprz i wymieszać. Plastikową butelkę odciąć u góry i wkładać do niej kawałki mięsa naprzemiennie z czosnkiem. Wlać 200-250 ml wody pozostałej z gotowania mięsa przez sito i równomiernie rozprowadzić po butelce za pomocą łyżki.

Salceson pozostawić na noc w lodówce. Gotową potrawę wyjąć z butelki za pomocą nożyczek kuchennych lub noża i pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu – mięso wieprzowe będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole.

Dla miłośników pikantnych potraw polecamy dodatek sosu z chrzanu. Salceson to tradycyjne danie na polskich stołach.

error: Content is protected !!