Czujesz ból brzucha czy przeziębienie – Oto prosta metoda, jak przygotować herbatę imbirową, która natychmiast Cię rozgrzeje i przyniesie ulgę.

Imbir jest korzeniem o wielu dobroczynnych właściwościach, które zawdzięcza swojemu specyficznemu aromatowi i pikantności, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany w kuchni.

Podczas choroby, idealnym sposobem na wykorzystanie leczniczych składników imbiru jest przygotowanie z niego herbatki imbirowej.

Chłodne dni zimowe to doskonały czas, aby cieszyć się rozgrzewającymi właściwościami herbaty imbirowej. Imbir, dostępny w sklepie o gładkiej skórce i ciemnożółtym do lekko niebieskawego przekroju, pomoże w przypadku dolegliwości takich jak nudności, niestrawność, grypa czy przeziębienie.

Przepis na herbatę imbirową jest prosty.

  1. Zaczynamy od oczyszczenia korzenia, przy czym zaleca się używanie obieraczki lub ostrożne zeskrobywanie skórki krawędzią łyżki, aby nie usunąć zbyt dużo wartościowego imbiru.
  2. Następnie, na pół litra wody potrzebujemy jednego centymetra plasterka imbiru.
  3. Imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno zetrzyj i zjedz go bezpośrednio w herbacie.
  4. Umieść imbir w małym czajniku, zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i pozostaw na 15 minut.
  5. Herbatę możesz przecedzić lub pozostawić w niej imbir, a na koniec doprawić miodem, sokiem z cytryny i szczyptą mielonego cynamonu.

Pamiętaj jednak, aby nie pić herbaty imbirowej zbyt często. Nadmierne spożycie imbiru może prowadzić do zgagi lub mdłości, a jego lecznicze działanie stanie się mniej efektywne. Herbatę imbirową najlepiej spożywać, gdy potrzebujemy wzmocnić odporność lub zwalczyć chorobę.

error: Content is protected !!