Jabłko to owoc, który należy jeść codziennie. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, ma również wiele zalet zdrowotnych. Zarówno miąższ, jak i skórka są bogate w witaminę C, kompleks witamin z grupy B, wapń, fosfor, potas i przeciwutleniacze.
Jabłko jest naprawdę doskonałym sprzymierzeńcem we wzmacnianiu mechanizmów obronnych organizmu. Pomaga zapobiegać chorobom i wirusom, dzięki czemu jest również doskonałą profilaktyką przed przeziębieniem czy grypą.
Zawiera pektynę, substancję pomagającą obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i wydalać metale, takie jak rtęć i ołów.
Jest to korzystne dla serca, ponieważ rozpuszczalny błonnik i polifenole o działaniu przeciwutleniającym obecne w tym owocu pomagają regulować ciśnienie krwi. W ten sposób jabłko zmniejsza ryzyko problemów sercowo-naczyniowych i chorób serca.