Kurkuma jest popularną przyprawą, ale ma też wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera błonnik, niacynę, witaminy C, E i K, sód, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez i cynk.
Kurkuma ma pozytywny wpływ na trawienie i łagodzi problemy trawienne. Jest również przydatny w biegunkach, w zapobieganiu wzdęciom, a także w leczeniu nieżytów żołądka, trzustki i zespołu jelita drażliwego.
Kurkuma ma zdolność metabolizowania tłuszczów, co przyczynia się do szybszej utraty wagi. Substancja czynna zawarta w kurkumie może nawet zmniejszać ilość tkanki tłuszczowej, dlatego jest stosowana w dietach odchudzających.
Ta popularna przyprawa zapobiega gromadzeniu się złego cholesterolu, chroni serce oraz zapobiega zawałom i udarom. Pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca.
Kurkuma odbudowuje komórki wątroby, a także zapobiega kamicy żółciowej.