Pyszny smak, nie do opisania: W końcu znalazłam przepis na idealne ciasto z owocami: Przygotujesz w 5 minut + czas pieczenia.

Próbowałam wielu przepisów na ciasta z owocami, ale zawsze będę wracała do tego od mojej babci. Nie ma dla mnie lepszego i bardziej miękkiego ciasta.

Teraz, gdy jest sezon na truskawki, od razu robię dwie blachy – znikają ekspresowo!

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • owoce (jeśli użyjesz świeżych, obtocz je w mące – nie opadną na dno formy)
  • Objętość szklanki – 250 ml

Przygotowanie:

Ja użyłam truskawek, ale możesz wybrać dowolny inny owoc (np. rabarbar np. też jest doskonały). Używam świeżego w sezonie i mrożonego w zimie.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na ćwiartki lub połówki – w zależności od ich wielkości.

Pozostaw do wyschnięcia i obtocz je w zwykłą mąkę przed dodaniem do ciasta. W misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodaj płynne składniki i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na jednolitą masę.

Ciasto wylej na mniejszą wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piecz około 30-40 min. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!