Imbir – Nie uwierzysz, jak wiele cennych, zdrowotnych właściwości posiada.

Matka natura była dla nas bardzo hojna, skoro obdarzyła nas tak cenną rośliną jak imbir.
W kuchni, często wykorzystujemy ją jako aromatyczną przyprawę do wielu dań, przede wszystkim ze względu na właściwości spalające tłuszcz.
Imbir to również bomba witaminowa, która dzięki swoim korzystnym właściwościom oczyści Twój organizm z toksyn i złego cholesterolu.

 

Przeprowadzone badania kliniczne dowodzą również, że ta cenna roślina pomaga złagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów oraz szereg zwyrodnień i stany przewlekłego zespołu bólowego.

Imbir, można kupić niemal wszędzie. W sklepach zielarskich, marketach lub osiedlowych sklepach spożywczych. Całkiem słusznie, imbir został określony mianem produktu superfoods.

W Indiach, Chinach czy Arabii, właściwości lecznicze imbiru znane są od tysięcy lat. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozgrzewające i bakteriobójcze. Spektrum działania imbiru jest bardzo duże, począwszy od uśmierzania bólu gardła, niwelowania mdłości, poprzez wspomaganie koncentracji, a kończąc na zwalczaniu nieświeżego oddechu.

 

 

Ponadto, imbir leczy przeziębienie, infekcje wirusowe, przynosi ulgę, gdy dokucza ból mięśni i stawów, dlatego też jest częstym składnikiem wielu maści i plastrów rozgrzewających.

Ułatwia również trawienie, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa rozkurczowo i żółciopędnie, eliminuje wzdęcia. Łagodzi mdłości, również towarzyszące chorobie lokomocyjnej, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Zmniejsza zlepianie się płytek krwi, chroniąc przed tworzeniem się zakrzepów i jest niezastąpiony w menu ludzi z podwyższonym cholesterolem. Łagodzi także bóle miesiączkowe, łagodzi migreny i ma działanie moczopędne. Polepsza krążenie krwi,rozgrzewając cały organizm, natomiast w tropikalnej Azji stosowany jest również jako afrodyzjak.

Włączając imbir do swojej codziennej diety, możesz wzmocnić swój organizm i uchronić przed wieloma, nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Poznaj więc skuteczny przepis na cudowny napój imbirowy, według starego i sprawdzonego przepisu:

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g obranego i drobno posiekanego imbiru
  • 225 g cukru
  • 450 ml wody filtrowanej
  • 115 ml wody gazowanej
  • kilka kropli soku z limonki
  • kilka plasterków cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przefiltrowaną wodę, doprowadź do wrzenia.

2. Dodaj imbir i gotuj przez następne 5 minut.

3. Po tym czasie, odstaw wywar na ok. 20 minut. Następnie odcedź przez drobne sito lub sterylną gazę.

4. Do miseczki wlej szklankę letniej wody i rozpuść w niej cukier.

5. Teraz wymieszaj 1/3 kubka przygotowanego wcześniej syropu z 1/2 kubka wywaru z imbiru i 1,2 szklanki wody gazowanej.

6. Jeśli chcesz, możesz dodać również trochę miodu i soku z limonki. Przygotowany w ten sposób napój, podawaj w szklance z plasterkiem cytryny.

 

Pij zdrowotny napój jeden raz dziennie po szklance. Na zdrowie!

 

Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

 

error: Content is protected !!