Połączenie jabłek z cynamonem sprawi, że w całym domu unosić się będzie aromatyczny zapach, który z pewnością skusi każdego domownika do spróbowania Twojego wypieku. Ponieważ ciastka są szybkie i proste w przygotowaniu, z pewnością znajdziesz czas na ich przygotowanie nawet podczas zapracowanego dnia w środku tygodnia.
Ponieważ przepis powstał z myślą o tych, którzy lubią w szybki i prosty sposób przygotować coś pysznego, do przygotowania ciastek nie będziesz potrzebować zbyt wiele składników. W zasadzie 1 jabłko oraz szklanka mąki to jego główne składniki, a te chyba każdy z nas zazwyczaj ma pod ręką w swojej kuchni.
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie nadzienia do ciasteczek. Obrane jabłko pokrój w plasterki lub kostki i wrzuć na patelnię. Dodaj 2 łyżki cukru, cynamon oraz masło, a następnie smaż do momentu aż całość się skarmelizuje.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jajko, sól, cukier wanilinowy oraz pozostałe 2 łyżki cukru. Do całości dodaj przygotowane mleko, proszek do pieczenia oraz roztopione wcześniej masło. Dokładnie i powoli mieszając dodawaj do mieszanki mąkę.
Powstałe ciasto rozwałkuj na cienką warstwę, a następnie wytnij w niej kółka (jak duże uznasz za najlepsze dla siebie). Wycięte kółka ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Na połowie kółka ułóż nadzienie, a drugą połową „zamknij” ciastko.