Od dziś tylko tak smażę grzyby, bo wychodzi pysznie. Oto sposób na usmażenie idealnych pieczarek

Sposób na usmażenie idealnych pieczarek

Na pewno nie znałaś tego sposobu na przygotowanie pieczarek. Dzięki wykonaniu kilku prostych kroków otrzymamy niezwykle aromatyczne grzyby o wyjątkowym smaku.

Gotowanie pieczarek w taki sposób jest niezwykle popularne w Hiszpanii, w naszym kraju wciąż wiele osób nie słyszało o takim wariancie przygotowania grzybów, a naprawdę warto z niego skorzystać!

Czego potrzebujemy?

  • 400 g pieczarek;
  • pół szklanki białego wina (wytrawnego);
  • pół ostrej papryki;
  • pół główki czosnku;
  • olej do smażenia;
  • świeża pietruszka;
  • sól (opcjonalnie do smaku).

Jak przygotować pieczarki?

Na początku kroimy pieczarki, paprykę oraz czosnek. Następnie rozgrzewamy olej na patelni (wlewamy go tyle, by całkowicie przykryć dno), po czym wkładamy paprykę i czosnek.

Po około minucie wrzucamy pieczarki, całość mieszamy i dodajemy sól według uznania.

Gdy pieczarki zmiękną, wlewamy na patelnię białe wino i gotujemy przez następne pięć minut, do czasu aż alkohol odparuje.

Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Po kolejnych pięciu minutach duszenia danie jest już gotowe do podania.

Pieczarki przygotowane w taki sposób mają bardzo wyrazisty smak dzięki dodatkowi papryki oraz czosnku. W taki sam sposób możemy także przygotować inne grzyby (gdy są mniejsze, nie trzeba ich nawet kroić).

To wyjątkowo ciekawy przepis do przetestowania we własnej kuchni. Wypróbuj go już dziś! 

Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!