Danie samo w sobie czy jako dodatek do niedzielnego obiadu z rodziną doskonale znane nam wszystkim. Wszyscy mamy wspomnienie jej zapachu i smaku z lat młodzieńczych, w końcu przepisy na nią przekazywane są przez nasze babcie od pokoleń.
Istnieje wiele opcji ma przygotowanie i podanie: z przyprawami dla wielbicieli klasyki, alkoholem czy mięsem dla koneserów i poszukiwaczy nowych smaków.
SKŁADNIKI:
Posiekaj kapustę i dodaj soli. Następnie odstaw na 10 minut. W tym czasie rozgrzej w garnku olej (garnek o grubym dnie sprawdzi się też patelnia). Gdy olej się rozgrzeje, dodaj kiełbaski i lekko podsmaż. W tym samym czasie posiekaj cebulę.
Gdy kiełbaski się przyrumienią odkładamy je na talerz i na tym samym oleju (ważny krok, aby nie pozbywać się aromatu, który pamięta już olej) dodaj poszatkowaną cebulę.
Na patelnie dodawaj kapustę porcjami. Przed dodawaniem następnych, poczekaj aż poprzednia partia zmięknie. W trakcie dodaj liście laurowe i wszystko gotuj przez około 5 minut. Nie zapomnij od czasu do czas zamieszać! W tym czasie masz czas na przygotowanie kolejnych składników.
Posiekaj paprykę i koperek. Pokrój szynkę i kiełbasę. Po tym czasie do naczynia wlej wodę. Dodaj paprykę i pod przykrywką duś do momentu, aż kapusta będzie całkowicie miękka. Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj resztę składników: pieprz, cukier, koncentrat pomidorowy, kiełbaski, szynkę, koperek. Voilà! Podawaj na gorąco.